Logo
CarboNora Bambucci
2 days ago
#Arbnora
Marina, razumijem da ti ovo možda zvuči kao podrška Naimu, ali upravo u ovakvim rečenicama najviše vidim ono o čemu stalno govorim: ableizam.😊
Ableizam nije samo ono otvoreno vrijeđanje tipa " ti ništa ne možeš". Postoji i ovaj poput tvog komentara, zamotani, koji izgleda kao briga, a zapravo kaže isto:
da osoba s invaliditetom bez tuđe pomoći ne vrijedi, ne može i ne postoji.😁
Kad napišeš da bi meni "bez Naima sve bilo jako teško" i da trebam "pregaziti ponos i uzdizati ga", ti zapravo radiš nekoliko stvari odjednom:
1. Brišeš sve što JA radim: moj rad, brigu, roditeljstvo, organizaciju, sadržaj koji stvaram
2. Svodiš me na potpuno ovisno biće, iako sama znaš da imam i asistenticu, prilagodbe, svoje sposobnosti, rutine.
3. Naima stavljaš u ulogu "heroja koji nosi 80% poslova", a mene u ulogu tereta kojem je glavni zadatak da bude beskrajno zahvalan što ga netko uopće trpi, poništavajući moj trud i vrijednost ujedno.
To je definicija ableizma:
kad se od osobe s invaliditetom očekuje da prizna vlastitu "bezvrijednost" i stalno naglašava koliko je ovisna o drugima.👩‍🦽
Naravno da mi Naim pomaže: kao što u svakoj vezi ljudi jedni drugima pomažu.🥰
Netko kuha, netko vozi, netko više radi, netko više brine oko papira, djece, kuće…
To se zove međusobna ovisnost, a ne "ti bez njega ne bi bila ništa".
✨️ Razlika je ogromna:
➡️ Pomoć u vezi = normalna, zdrava stvar između dvoje odraslih ljudi.
➡️ Ableistički narativ = " ti ništa ne bi mogla, bez njega nema te” + “moraš ubiti svoj ponos i stalno ga slaviti”.
Tako se meni oduzima subjektivnost: kao da ja nisam osoba koja isto vuče, planira, donosi odluke, radi, nosi emocije cijele obitelji, nego samo netko koga drugi nose kroz život.😊
🩷 Također... još jedna stvar: nije internet taj koji treba suditi jesam li ja Naima dovoljno pohvalila.
Ja jako dobro znam koliko mi znači i koliko toga radi. To ne moram dokazivati komentarima da bih ispala "dobra žena s invaliditetom".😄
Zato ovakve poruke nisu bezazlene. One hrane sliku da je osoba s invaliditetom "vječni projekt spašavanja", a partner svetac koji sve nosi.
To kasnije utječe i na to kako nas gledaju institucije, obitelj, društvo: kao teret, a ne kao ravnopravne odrasle ljude.
Naim je moj partner, a ne moj skrbnik.
Ja sam osoba, a ne njegov projekt.👩‍🦽
I baš tu, između te dvije rečenice, leži razlika između podrške i ableizma.😘
I za kraj,
hvala ti na komentaru, ali ableiste ne držim u pravom životu, pa tako i na stranici.
Svako dobro ti želim!
Victoria Carter
Eto još jedna blokirana jer je rekla istinu a kozi to ne odgovara...
24 hours ago
In response CarboNora Bambucci to his Publication

No replys yet!

It seems that this publication does not yet have any comments. In order to respond to this publication from Victoria Carter, click on at the bottom under it