Logo
CarboNora Bambucci
17 days ago
#Arbnora
Godinama sam učila kontrolirati emociju bijesa i ljutnje koju bih osjetila svaki put kad bih svjedočila diskriminaciji i predrasudama prema osobama s invaliditetom.
Boljela me nepravda — previše. Prvo zato što sam i sama osoba s invaliditetom koja je prošla mnogo. A onda zato što nisam mogla podnijeti da neka druga osoba s invaliditetom koja se već svakodnevno bori sa svojim zdravljem poput mene, mora prolaziti kroz slomljeni sistem i slijepo društvo također.
No, ono što me najviše lomilo… bila je bol kad bih vidjela kako i same osobe s invaliditetom vjeruju tuđim predrasudama. Kada na sebi počnu primjenjivati ono što su čule od društva, sustava, ili čak svojih najbližih. Kada povjeruju da nisu dovoljno vrijedni.
Ta me ljutnja skupo koštala. Trošila me iznutra, razarala sve lijepo što sam gradila. Malo tko je razumio otkud to dolazi. Neki su u meni vidjeli samo frustraciju, pa čak i zlobu. A ja sam osjećala — empatiju. Prema ranjivima. I silnu potrebu da ih zaštitim. Jer i sama sam bila ranjiva.
Kada bih vidjela da netko ne pokazuje tu istu empatiju, srce mi je vrištalo: „KAKO MOŽETE??“
Trebalo je puno vremena da ovo srce nauči mirnije kucati. Da shvatim: dobrota ne smije biti samodestruktivna.
Jer postoji vrsta dobrote koja ide toliko daleko da zaboravi na sebe. A to nikada ne završi dobro.
Dobrota mora biti prvo dobra sebi — da bi mogla biti dobra drugima.
❤️‍🩹👩‍🦽
Helena
Puno pričaš o empatiji, boli i nepravdi. Ali zaboravljaš svoju prošlost. Dok se danas prikazuješ kao zaštitnica ranjivih, mnogi nisu zaboravili kako si iskorištavala starije, nevine ljude kao vidovnjakinja. To su stvarne priče i stvarne žrtve. Zahtijevaš poseban tretman, ne radi inkluzije, nego radi privilegije. Tražiš obzir, ali ga sama ne pokazuješ. Očekuješ razumijevanje, a istovremeno sudiš druge s visoka. Tvoje ponašanje je često arogantno, rječnik grub, a odnos prema ljudima hladan. Možda razlog zašto si ostala bez prijatelja nije društvo, nego ti sama. Govoriš o dobroti. Ali gdje je bila tvoja, kada si drugima nanosila štetu? Govoriš o empatiji. Ali onaj tko je stvarno ima, ne viče o tome, nego djeluje tiho i dostojanstveno. Empatija nije uzdizanje iznad drugih. Empatija je i samorefleksija. Možda je vrijeme da ne tražiš više krivce oko sebe, nego pogledaš i u sebe.

"Tko zaboravlja što je učinio drugima, ne zaslužuje da ga se sluša kada priča o vlastitoj boli."
17 days ago
In response CarboNora Bambucci to his Publication
Yellow
16 days ago (E)
In response Helena to his Publication
Upravo to, sve si dobro napisala. Hvali se koliko je empatična. Nikad nisam vidjela da netko toliko sebe hvali i uzdiže. Jedno je zdrava samopohvala, drugo liječenje kompleksa. Nije ju ni sram hvaliti sebe, a pokajanja i isprike za nedjela nema. Odličan citat 👍👍
Ayla Novak
17 days ago
Uvjek jako dobar komentar od tebe 👍👏🥰🍀 Sve jasno, čisto i kulturno, ali dosta značajno… 💝
Ja sam od tate naučila da psujem i vrijedjam nepravedne ljude…😂
Victoria Carter
17 days ago
Vrijeđala je invalidne osobe i mnoge udruge i OSI su se odavno ogradili od nje, a govori o zaštiti i empatiji prema njima..nije ona normalna nikako...
Helena
17 days ago
In response Victoria Carter to her Publication
To odavno više nije nikakva novost, čak i ljudi koji je nikada nisu osobno upoznali već znaju dovoljno. Čak je i u inozemstvu postala poznata, ali nažalost u izrazito negativnom kontekstu.