Logo
CarboNora Bambucci
#Arbnora
Zamislite da vam netko kao osobi s invaliditetom kaže: ,, Ti koristiš osobnog asistenta, a ima ljudi kojima treba više nego tebi. Zar nije to sebično? " 💔
Da, nedavno mi je netko u komentaru rekao da bi ja kao osoba s invaliditetom trebala manje koristiti osobnog asistenta, jer ima potrebitih s većim teškoćama, a jedva dobiju pomoć jer je manjak osoblja, tj. osobnih asistenta. Također mi je ta osoba rekla da se kao roditelj djeteta s invaliditetom, svjesno odrekao "privilegije" da mu dijete ima osobnog asistenta– da bi drugi mogli dobiti više.😳
Kaže to je njegova empatija prema onima kojima je osobni asistent više potreban. 😨
Na prvu kada čovjek čuje takve stvari, zvuči požrtvovno, zar ne? Ali znate što zapravo stoji iza toga? Stoji jedna pogrešna ideja: da se podrška mora zaslužiti. Da postoji lista tko je ‘teže bolestan ’, pa samo prvi na toj listi imaju pravo na pomoć.🤯
✨️Voljela bih objasniti svima jednom za zauvijek: Moja osobna asistentica nije luksuz❗️ Nije hir❗️ Ona mi omogućava da radim, da stvaram, da izađem iz stana jer sama ne mogu. Pomaže mi da ravnopravno živim. Isto kao što vam lift nije hir, nego način da dođete do 3. kata kad ne možete stepenicama, tako je meni kao osobi s invaliditetom osobna asistentica poput zdravih nogu.🥹
Da je apsolutno sve na Naimu, uz Naiu, bilo bi s poslom njegovim - ne moguće i preteško. Ja bi bila u 4 zida sama i samo nekog čekala da mi dođe jer sama ne mogu. 🌸 Osobna asistentica je ovdje i za aktivnosti kao što su: odlazak u kino, sladoled, kavu, zoološki vrt ili pak odlazak do apoteke, trgovine, frizera, itd. Osobni asistent je ovdje da s tobom čak sjedne i popije sok te ti pravi društvo ako ti psihička podrška treba jednom kada sve postane previše, pogotovo kada ste bolesni.✅️
Osobna asistentica je ovdje da ti pomogne dohvatiti nešto, otvoriti vrata, ugurati kolica u auto, pomoći pospremiti ormar, ladice, i milion još stvari.
Tu je da pruži podršku u svemu gdje te tvoje zdravlje sprječava.✅️
🌤 Također, voljela bih naglasiti sljedeće, nešto jako bitno: nije problem to što ja koristim asistenta. Problem je što sustav nema dovoljno asistenata za sve koji ih trebaju. I nećemo to riješiti time što ćemo međusobno šutjeti i povući se oko naših potreba, nego time što ćemo tražiti još više❗️Pisat ćemo žalbu za žalbom na svaku odbijenicu ili štednju koju država pokušava uraditi na nama i našim potrebama❗️
👩‍🦽Država je ta koja treba služiti svojim građanima te omogućiti ravnopravan život svima pa i osobama s invaliditetom. 👩‍🦽
Povlačenjem mi državi dajemo do znanja da je uredu što ne pruža, što zakida, a to ne smije nikada biti opcija! Ne samo za nas same ako smo osoba s invaliditetom nego i za, ne daj Bože, i naše bližnje!
Otpor, glasno traženje prava, pritisak, i što veća potreba za istim tim asistentima će učiniti baš to: da se asistenti više plaćaju i stvore za potrebite!
🍀 Zato vas molim – prestanimo vagati čija je bol veća. Ne postoji natjecanje u patnji ili bolesti. Postoji samo pravo svakog čovjeka da živi dostojanstveno, uz podršku koja mu treba za stanje koje je već dovoljno teško. 🩷
I za kraj:
‼️ Asistencija nije privilegija. To je alat za ravnopravnost. ‼️
30 days ago (E)
Yellow
28 days ago
In response CarboNora Bambucci to his Publication
Više ni objave ne piše sama nego koristi chatgpt za manipuliranje.
Osjetila se prozvana pa se odmah morala ići opravdati preostaloj publici da slučajno ne bi ispala sebična što i je. Ono što je osoba htjela reći komentarom da je realna situacija da asistenata nema dovoljno i da bi trebala biti uviđajna prema cijeloj zajednici osi i ne koristiti asistenta za nešto što može obaviti član obitelji ili npr prijatelj.
Tako da Nora zašto nisi pitala neke od svojih prijatelja ili Naima da te slikaju za profil ? Slikaš se dva puta godišnje..nije to neka žrtva s ničije strane otići u park i slikati te.
Nisi mjerodavna da pričaš o ravnopravnosti jer ti to ne želiš. Da želiš zaposlila bi se na skraćeno radno vrijeme. Da želiš biti ravnopravna imala bi društvo tj prave prijatelje koji bi te odvezli na kavu, u kino itd ne bi za to koristila asistenticu. I da, nije problem što ju imaš nego što ju koristiš za svoju taštinu i površnost.
Kažeš da ne možeš nigdje sama a stalno se hvališ sa svojom samostalnošću. Ti bi prilagođen auto a ponuđen državni prijevoz si iskoristila da bi Naiu dva puta dovela iz vrtića. Budi ravnopravna i samostalna pa barem sama obavi neki shopping u gradu i iskoristi taj državni prijevoz. Nisi malo dijete da trebaš konstantnu pratnju. Kolike osi u kolicima idu same svugdje.
"Ne postoji natjecanje u patnji i boli" kažeš, a ti to stalno radiš.
Ayla Novak
29 days ago
Sereš li sereš i opet se sa laži pokupavaš opravdati jer kako znam i pošto si prijavljena, tebi će asistentica biti ukinuta tj asistentice jer glupačo jednom si izjavila da 100 asistentica dolaze kod tebe…. 🤦‍♀️😂 Tvoj neradi, ti si aktivna i to pokazuješ na svim poljima, mala ti ima 4 godine i nije više ovisna o tebi, mada je totalno zaostala i jadniče mrmlja, a i to samo tvojom najernom namjerom… Seri i piši dalje, a znaš da ćeš na kraju krajeva ostati sama sa tim šuntonjom, a on će te odjebati kad vidi da od lažnog patuljka nema više zarade… Više će zaraditi na pederstvu nego na tvojoj uvidjenoj propaloj laži… na tebi jadniče pedersko, zaradjivao, nije te mogao ni jeb.ti 🤣😂🤮🤮🤮
Victoria Carter
29 days ago
Ja se svaki put nanovo šokiram tvojim nebulozama jer dobro se sjećam kad si na sva zvona trubila kako si samostalna i da sve možes sama… ! Jako dobro se sjećam kad si rekla da ti ne želiš o nikome ovisiti pa stoga moraš imati prilagođen auto da bi mogla vozit samostalno i ići kamo hoćeš… SAMA!!! Tako da opet tvoje laži i puste demagogije truju internetski prostor… sjaši više sa sranjima koje bljuješ 🤮🤮🤮🤮🤮🤮🤮
Ayla Novak
29 days ago
In response Victoria Carter to her Publication
Odvrtna lažna ljiguša nezna ni šta je juče rekla… Bitni su joj lajkovi, sutra možda savim nešto drugo objavi jer je totalno do daske prolupala! Sjećaš se kad je jednom rekla da i 100 asistentica ima 🤣😂😂