Logo
Bambucci
#Arbnora
,, Dobrota bez zubi propada. " - Dostojevski.🩷
2 months ago
Frenki
2 months ago
In response Bambucci to his Publication
Neće biti Dostojevski. Filozofija Dostojevskog, duboko ukorijenjena u pravoslavnom hrišćanstvu, zapravo zastupa suprotno: istinska dobrota i ljubav su po svojoj prirodi krotke i "bezube" (bez agresije i odbrane silom).
Njegov najpoznatiji primjer apsolutne dobrote je knez Miškin iz romana Idiot. Miškin je doslovno "bezub" u svijetu pohlepe i zlobe; on pati i na kraju biva slomljen svjetovnim spletkama, ali njegova dobrota u duhovnom smislu ostaje neukaljana i trijumfalna. Njegova misija nije bila da "pusti zube", već da pokaže čistu empatiju.
Ovo je pripisala Dostojevskom isto neka budaletina tipa tebe, koja je vjerojatno pročitala recenzije o liku Kneza Miškina – jer su ga često definirali rečenicom:" Dobrota koja propada jer nema zube".
​Knez Miškin je čovjek koji je čista, dječja dobrota, empatija i ljubav. On nema skrivenih namjera, ne zna da mrzi, ne zna da se sveti i nema nikakav "odbrambeni mehanizam" (nema zube). Apsolutno si toliko daleko likom i karakterom od Miškina, da ta rečenica u tvom kontekstu zvuči kao svetogrđe!!!
Ja bih rekao da si ti Karamazov ili Raskoljnikov?
Zašto: "Ljubav kod mene... znači gospodarenje i moralna nadmoć. Ja cijelog svog života nisam mogao ni da zamislim drugu ljubav, i došao sam dotle da ponekad mislim da se ljubav sastoji baš u pravu... da se muči predmet ljubavi." To si ti!
Čitaj smećarko umjesto što lupaš gluposti i uznemiravaš ljude!
Ti si jedna neuka, nepismena, podla, mentalno izobličena kučketina, koja nije pročitala ni osnovnu lektiru.
Ayla
2 months ago
In response Bambucci to his Publication
Šta reći, a šta ne reći više… ljigavi, lažni i zlobni gaboru, sa ili bez zubala si ti propala 😆👊💪