Logo
Frenki
Neće biti Dostojevski. Filozofija Dostojevskog, duboko ukorijenjena u pravoslavnom hrišćanstvu, zapravo zastupa suprotno: istinska dobrota i ljubav su po svojoj prirodi krotke i "bezube" (bez agresije i odbrane silom).
Njegov najpoznatiji primjer apsolutne dobrote je knez Miškin iz romana Idiot. Miškin je doslovno "bezub" u svijetu pohlepe i zlobe; on pati i na kraju biva slomljen svjetovnim spletkama, ali njegova dobrota u duhovnom smislu ostaje neukaljana i trijumfalna. Njegova misija nije bila da "pusti zube", već da pokaže čistu empatiju.
Ovo je pripisala Dostojevskom isto neka budaletina tipa tebe, koja je vjerojatno pročitala recenzije o liku Kneza Miškina – jer su ga često definirali rečenicom:" Dobrota koja propada jer nema zube".
​Knez Miškin je čovjek koji je čista, dječja dobrota, empatija i ljubav. On nema skrivenih namjera, ne zna da mrzi, ne zna da se sveti i nema nikakav "odbrambeni mehanizam" (nema zube). Apsolutno si toliko daleko likom i karakterom od Miškina, da ta rečenica u tvom kontekstu zvuči kao svetogrđe!!!
Ja bih rekao da si ti Karamazov ili Raskoljnikov?
Zašto: "Ljubav kod mene... znači gospodarenje i moralna nadmoć. Ja cijelog svog života nisam mogao ni da zamislim drugu ljubav, i došao sam dotle da ponekad mislim da se ljubav sastoji baš u pravu... da se muči predmet ljubavi." To si ti!
Čitaj smećarko umjesto što lupaš gluposti i uznemiravaš ljude!
Ti si jedna neuka, nepismena, podla, mentalno izobličena kučketina, koja nije pročitala ni osnovnu lektiru.
2 hr ago
In response CarboNora Bambucci to his Publication

No replys yet!

It seems that this publication does not yet have any comments. In order to respond to this publication from Frenki , click on at the bottom under it