6 months ago
(E)
#Arbnora
Dragi prijatelji tusmo24.com,
Radim u Austriji u poreznoj upravi i u stalnom sam kontaktu s poreznom upravom u Hrvatskoj. Zbog svoje profesionalne djelatnosti imam u Hrvatskoj neposredan i pouzdan pristup nadležnim tijelima.
Posljednjih tjedana u raznim grupama nažalost se ciljano šire neistine o Nori. Te se dezinformacije namjerno plasiraju kako bi se manipuliralo algoritmom i privukli novi članovi. Riječ je o čistim lažnim vijestima (Fake News).
Ovdje slijede činjenice – izravno potvrđene od strane Porezne uprave u Hrvatskoj:
1. Nije svaka parkirna karta fiskalni račun
Parkirne karte u pravilu služe isključivo kao potvrda o plaćenoj parkirnini i ne tretiraju se kao fiskalni računi u smislu ugostiteljskih ili maloprodajnih računa. Upravo zato na njima često nedostaje QR-kod – što je potpuno uobičajeno i ni na koji način ne upućuje na falsifikat.
2. Vaša je karta ipak vjerodostojna
Ona sadrži sve zakonom propisane obvezne podatke za parkirne karte:
- OIB izdavatelja
- datum i vrijeme plaćanja
- iznos s uračunatim PDV-om
- JIR-kod
Na temelju JIR-koda račun se može verificirati u sustavu Porezne uprave (nakon proteka zakonskog roka od 48 sati).
✅ Sada je potvrđeno i službeno u sustavu Porezne uprave:
„Račun je evidentiran u Poreznoj upravi.“
To znači:
- Vaša karta je službeno registrirana u sustavu.
- Time je autentična, valjana i provjerljiva.
- Sve tvrdnje da se radi o „falsifikatu“ konačno su srušene.
- Svaka osoba to može i sama provjeriti online putem službene stranice Porezne uprave: 👉 https://porezna.gov.hr/rn/
- Ja sam osobno izvršio provjeru i spremio službeni screenshot kao dokaz.
Dovoljno je unijeti JIR, datum, vrijeme i iznos – sustav zatim prikazuje potvrdu.
3. QR-kod nije obvezan na parkirnim automatima
Portal Porezne uprave generira opću napomenu o QR-kodu, ali u praksi parkirni automati gotovo uvijek izdaju samo JIR, bez QR-koda. Time pada u vodu glavni argument kritičara.
4. Identifikacijski broj automata
Na karti je jasno naznačena oznaka uređaja („AP.201“) kojom se automat nedvojbeno identificira. U kombinaciji s JIR-om i OIB-om, to je pravno potpuno dostatno.
Najvažnija napomena
Nije svaki račun u Hrvatskoj opremljen QR kodom.
Supermarketi, restorani itd. → uglavnom imaju QR kod jer je sustav standardiziran.
Parkomati / parkirne karte manjih općina → često samo JIR kod.
Karta koju posjeduje Naim definitivno nije krivotvorena. Autentičnost mi je čak i službeno potvrđena od strane Porezne uprave u Hrvatskoj.
Rođen sam u Zagrebu, ali nažalost ne pišem baš dobro hrvatski, pa sam za ovaj tekst zatražio pomoć.
Borba protiv laži o Nori se nastavlja!
Dragi prijatelji tusmo24.com,
Radim u Austriji u poreznoj upravi i u stalnom sam kontaktu s poreznom upravom u Hrvatskoj. Zbog svoje profesionalne djelatnosti imam u Hrvatskoj neposredan i pouzdan pristup nadležnim tijelima.
Posljednjih tjedana u raznim grupama nažalost se ciljano šire neistine o Nori. Te se dezinformacije namjerno plasiraju kako bi se manipuliralo algoritmom i privukli novi članovi. Riječ je o čistim lažnim vijestima (Fake News).
Ovdje slijede činjenice – izravno potvrđene od strane Porezne uprave u Hrvatskoj:
1. Nije svaka parkirna karta fiskalni račun
Parkirne karte u pravilu služe isključivo kao potvrda o plaćenoj parkirnini i ne tretiraju se kao fiskalni računi u smislu ugostiteljskih ili maloprodajnih računa. Upravo zato na njima često nedostaje QR-kod – što je potpuno uobičajeno i ni na koji način ne upućuje na falsifikat.
2. Vaša je karta ipak vjerodostojna
Ona sadrži sve zakonom propisane obvezne podatke za parkirne karte:
- OIB izdavatelja
- datum i vrijeme plaćanja
- iznos s uračunatim PDV-om
- JIR-kod
Na temelju JIR-koda račun se može verificirati u sustavu Porezne uprave (nakon proteka zakonskog roka od 48 sati).
✅ Sada je potvrđeno i službeno u sustavu Porezne uprave:
„Račun je evidentiran u Poreznoj upravi.“
To znači:
- Vaša karta je službeno registrirana u sustavu.
- Time je autentična, valjana i provjerljiva.
- Sve tvrdnje da se radi o „falsifikatu“ konačno su srušene.
- Svaka osoba to može i sama provjeriti online putem službene stranice Porezne uprave: 👉 https://porezna.gov.hr/rn/
- Ja sam osobno izvršio provjeru i spremio službeni screenshot kao dokaz.
Dovoljno je unijeti JIR, datum, vrijeme i iznos – sustav zatim prikazuje potvrdu.
3. QR-kod nije obvezan na parkirnim automatima
Portal Porezne uprave generira opću napomenu o QR-kodu, ali u praksi parkirni automati gotovo uvijek izdaju samo JIR, bez QR-koda. Time pada u vodu glavni argument kritičara.
4. Identifikacijski broj automata
Na karti je jasno naznačena oznaka uređaja („AP.201“) kojom se automat nedvojbeno identificira. U kombinaciji s JIR-om i OIB-om, to je pravno potpuno dostatno.
Najvažnija napomena
Nije svaki račun u Hrvatskoj opremljen QR kodom.
Supermarketi, restorani itd. → uglavnom imaju QR kod jer je sustav standardiziran.
Parkomati / parkirne karte manjih općina → često samo JIR kod.
Karta koju posjeduje Naim definitivno nije krivotvorena. Autentičnost mi je čak i službeno potvrđena od strane Porezne uprave u Hrvatskoj.
Rođen sam u Zagrebu, ali nažalost ne pišem baš dobro hrvatski, pa sam za ovaj tekst zatražio pomoć.
Borba protiv laži o Nori se nastavlja!
To možemo sa stopostotnom sigurnošću da potvrdimo. Nažalost, u vezi sa Norom širi se mnogo neistina. Naša borba je usmerena protiv nepravde, ali nikada nećemo voditi borbu lažima. Istina je naše najjače oružje i ostati pri istini jedini je ispravan put.
6 months ago
In response Elena to her Publication